Лекари извършиха изключително сложна операция, благодарение на виртуалната реалност


Преди три години близнаците Бернардо и Артур Лима се раждат съединени в главите си. Към онзи момент лекарите смятат, че свързването им е твърде сложно, за да може да бъдат разделени по хирургически път, без това да застраши животите им, тъй като и самите им мозъци са преплетени. Но сега извършиха точно това, като от ключово значение се оказаха съвременните технологии за виртуална реалност (ВР).

Новаторската операция е извършена едновременно от двете страни на Атлантическия океан, като е проведена в болница в Рио де Жанейро, но е ръководена на живо лекар от болница в Лондон.

Преди да се пристъпи към операцията, медицинските екипи се подготвят с месеци, като във ВР среда практикуват операцията върху триизмерни модели на мозъците на децата, създадени на базата на данни от ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография. Използвани са и създадени чрез 3D принтер физически модели на главите им.

 

По време на самата операция за разделянето, която  е продължила 27 часа и всъщност представлява поредица от  7 различни операции, лекарските екипи във Великобритания и Бразилия са носели шлемове за ВР, с чиято помощ са координирали и синхронизирали действията си. Медицинският персонал, взел участие в сложните процедури, наброява почти 100 души.

От успешното извършване на операцията вече са изминали няколко седмици, двете деца се възстановяват добре и изглежда имат всички шансове за нормално детство и живот.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори