Биоинженерна роговица възстановява зрението


Учени обявиха резултатите от истински медицински пробив, при който с помощта на биоинженерна роговица, направена от свинска кожа, са възстановили зрението на слепи хора.

Роговицата е създадена от колагенов протеин от свинска кожа и по структурата и качествата си в голяма степен наподобява човешката. Производството ѝ е възможно в големи количества, като срокът ѝ на съхранение е до 2 години — далеч повече от човешките роговици от донори, които са годни само за около 2 седмици.

В рамките на иновативния експеримент 20 души със силно увредено зрение или напълно слепи, поради увреждания на роговицата, са върнали зрението си, след като са получили новите роговици. Всички пациенти са преминали през минимално инвазивна операция и са наблюдавани в продължение на 2 години. Никой от пациентите не е имал усложнения, а резултатите са били аналогични на тези, които се наблюдават при използване на роговица от човешки донор.

Понастоящем почти 13 милиона души по света страдат от слепота, породена от различни увреждания на роговицата.

Новата роговица е изградена от силно пречистени молекули колаген, получени от свинска кожа. Използваната свинска кожа е страничен продукт на хранително-вкусовата промишленост, което я прави лесно достъпна и икономически изгодна.

Преди новият метод за лечение да бъде използван в здравеопазването, е необходимо по-голямо клинично проучване, последвано от пазарно одобрение от регулаторните органи. Изследователите искат също така да проверят дали тяхната технология може да се използва за лечение на други очни заболявания и дали може да се адаптира към специфичните особености на отделните индивиди, за да има още по-голяма ефективност.


Източник: Rafat, M., Jabbarvand, M., Sharma, N. et al. Bioengineered corneal tissue for minimally invasive vision restoration in advanced keratoconus in two clinical cohorts. Nat Biotechnol (2022). https://doi.org/10.1038/s41587-022-01408-w

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори