След 30 години в леда, бавноходка бе върната към живот!


На страниците на „За Науката“ вече е писано за бавноходките – удивителни  миниатюрни безгръбначни създания, които могат да бъдат намерени навсякъде – от морските дълбини до планинските върхове, притежават над 17% чужда ДНК и изглеждат почти безсмъртни. Издържат успешно дори на космически вакуум! А сега учените за пореден път бяха удивени от възможностите на неунищожимата бавноходка. Те успяха да върнат към живот бавноходка, прекарала последните 30 години замръзнала при -20 градуса в антарктическите ледове!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Откритието е на японски учени, които са открили замръзнали бавноходки в лед, образувал се през 1983 г. Досега най-дългото подобно връщане към живот след дълбоко замръзване принадлежеше също на бавноходка (естествено!), но беше след „само“ 9 години, прекарани в леда.

При екстремно лоши условия, бавноходките имат способността да се обезводнят почти напълно – само до 3% водно съдържание в телата си. Когато условията се подобрят, те възвръщат нормалното състояние на телата си. При тези процеси се откъсват малки фрагменти от ДНК. По време на обратното възстановяване има момент, в който клетъчното ядро е поресто, позволяващо на ДНК и други молекули да проникват вътре в него. Така по време на ремонта на собствения си геном, бавноходката случайно „пришива“ към него и чужди гени, попаднали там случайно. В следващите поколения се предават онези гени, които носят предимство при оцеляването.

Но с това удивителната издръжливост на бавноходката не свършва. Заедно с възрастните форми, в леда са открити и техни яйца. Едно от тези яйца не само се е излюпило 6 дни след изваждането си от леда, но и появилата се бавноходка на свой ред по-късно е дала здраво потомство! Ето на това му се казва издръжливост!

Източник: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011224015300134

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори