Животното с най-странния геном


Ако търсите почти неунищожимо животно, нито едно не е по-подходящ пример от бавноходките, наричани още и водни мечки. Тези миниатюрни безгръбначни живеят от полярните региони, до екватора; обитават сушата, сладководни или соленоводни водоеми; процъфтяват при условията на 6-километрови височини и на 4-километрови дълбини. О, също така издържат на космическият студ и вакуум за дълги периоди, и в температури близки до точката на кипене! И на втрещяващи количества радиационно облъчване!  Ако мислите, че това е удивително, почакайте да видите какво се крие в гените им!

22318923511_af450b6df7_o_web_1024

Наскоро учени разкодираха пълния геном на тези сякаш неземни създания. Това, което откриха там, е дори още по-странно. Оказа се, че  цели 17.5% от ДНК-то на бавноходките… е от множество чужди организми! Това около 6000 чужди гена! Те идват от различни видове бактерии, растения, гъби и Archaea.

Подобен трансфер на гени между различни биологични видове се среща не за първи път, но никога в такива размери. Известен като хоризонтален генетичен трансфер, той се осъществява най-често чрез помощта на вирусите. Досега около установеният максимум на чужди гени е най-много до 9%.

Учените считат, че уникалната издръжливост на животното и разнообразните местообитания, са ключов фактор за необичайната генетична картина.

При екстремно лоши условия, бавноходките имат способността да се обезводнят почти напълно – само до 3% водно съдържание в телата си. Когато условията се подобрят, те възвръщат нормалното състояние на телата си. При тези процеси се откъсват малки фрагменти от ДНК. По време на обратното възстановяване има момент, в който клетъчното ядро е поресто, позволяващо на ДНК и други молекули да проникват вътре в него. Така по време на ремонта на собствения си геном, бавноходката случайно „пришива“ към него и чужди гени, попаднали там случайно. В следващите поколения се предават онези гени, които носят предимство при оцеляването.

Истинска еволюция в действие!

Източник: http://uncnews.unc.edu/2015/11/23/a-huge-chunk-of-a-tardigrades-genome-comes-from-foreign-dna/

Снимка: Katexic Publications/Flickr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори