Мисията ExoMars се готви да твори история!


Обновление 3: Спускаемият модул Скиапарели е изгубен, съобщиха от ЕКА тази сутрин. След като вчера учените изгубиха сигнала от модула малко след навлизането му в атмосферата, те прекараха безсънна нощ в анализиране на получените данни. Данните сочат, че парашута, който трябваше да забави скоростта на Скиапарели, се е отворил по-рано от предвиденото. Модулът разполагаше и с 9 двигателя, които трябваше да се запалят в последния етап от спускането му и да го забавят достатъчно, че да може да се осъществи меко кацане. Макар те да са се пуснали, времето им на работа е било по-кратко от планираното. Учените тепърва ще изясняват всички подробности, за да могат да се избегнат подобни инциденти при бъдещи мисии. Все пак, мисията си остава огромен успех, след като орбиталния модул бе разположен успешно около Марс, откъдето ще може да търси за следи от метан в атмосферата.

 

Обновление 2: Последните новини са, че сигналът на спускаемия модул Скиапарели прекъсва неочаквано, след като по-голямата част от спускането му е била успешна. Макар това да е неочаквано и донякъде тревожно, учените от Европейската космическа агенция казват, че все още е рано да се правят ранни заключения за съдбата на Скиапарели. Те ще анализират данните тази нощ и се надяват утре сутрин да имат по-ясни резултати за това дали и втората част на мисията е успешна…

Обновление 1: От Европейската космическа агенция току-що потвърдиха, че орбиталният модул Trace Gas Orbiter успешно се е позиционирал около Марс и е в работоспособно състояние! Напрегнато очакваме потвърждение за състоянието на спускаемия модул, за който досега е известно, че успешно е навлязъл в атмосферата и е отворил парашутите си…

Броени часове остават до опитът за приземяване на спускаемия модул Скиапарели на Марс, част от мисията ExoMars.

Мисията е съвместно дело на Европейската и Руската космически агенции и си поставя за цел директно да търси за наличието на живот на Марс – минал или настоящ. Ако кацането на Скиапарели мине според предварителните планове, това ще бъде първото успешно доставяне на спускаем апарат на Червената планета, което не е извършено от NASA. Следващият етап от мисията ще бъде в идните години да се изпрати марсоход, който да е в състояние да прави сондирания с дълбочина до 2 метра.

Европейската космическа агенция осигурява живо излъчване на опита за приземяване на Скиапарели, което може да бъде открито на адрес: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/Watch_ExoMars_arrival_and_landing.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори