Този ходещ скат може да разкрие как са се появили първите сухоземни животни


Макар и да са рядкост, има риби, които предпочитат да „ходят“, вместо да плуват наоколо. Едно от тези чудати създания е и малък скат, обитаващ морското дъно в северозападната част на Атлантическия океан. А това, което учените откриха наскоро за него, може да ни позволи по-добре да разберем появата на първите сухоземни ходещи животни.

За движението на перки и на крайници се изискват съвсем различни мускули. Рибите използват мускулите на туловището, за да движат перките и извиват гръбнака си, за да се придвижват.  Сухоземните животни от своя страна използват мускули на крайниците, а гръбнака им е неподвижен.Поради тази причина учените дълго време смятат, че първите сухоземни животни са се появили чрез постепенното активиране на различни мускули, обусловено от промени във връзките между нервните клетки. Но подробното изследване на малкия скат им поднесе една голяма изненада. Той има същото неврално „окабеляване“ като сухоземните животни!

И наистина – при извършените наблюдения е видно и че скатът не извива гръбнака си и на практика ходи почти като сухоземно животно на дъното, използвайки задните си перки!

Скатовете са еволюционно стари животни на над 400 милиона години. Откритието, че те използват същите неврони като при сухоземните животни, за да се придвижват, ще помогне на учените да изяснят кога и как в еволюционното развитие, са се появили първите крачещи по сушата създания.


Източник: www.cell.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори