Изкуствен интелект е в състояние да предскаже времето на смъртта на тежкоболни пациенти


Системите с елементи на изкуствен интелект (ИИ) с бързи темпове намират приложение във все повече аспекти на живота ни. Едно от най-сериозните им и обещаващи приложения е в областта на медицината. Наскоро учени от Училището по медицина към Станфордския университет демонстрираха ИИ, който с много висока точност може да определи времето на смъртта на приети в болница неизлечимо болни пациенти.

За да обучат системата, учените са използвали метода на . нар. „дълбоко учене“, при който ИИ няма предварително зададени правила за работа, а на база изучаването огромни обеми от данни, успява да открие тенденции и зависимости, чрез които да реши поставени задачи.  В конкретния случай ИИ се е запознал с медицинските данни на 160 000 починали пациенти, след което е трябвало да определи вероятното време на смъртта в рамките на 3 до 12 месеца на други 40 000 хоспитализирани пациента, за които системата не е разполагала с данни за смъртта им. И тук системата се правя впечатляващо. Тя определя вероятното време на настъпване на смъртта с точност от 90%!

Подобна точност е от голямо значение, тъй като по този начин лекарите ще могат по-точно да определят вида и времето на палиативните грижи (грижите, свързани с предотвратяването и намаляването на страданието на пациента) и така да осигурят най-подходящите условия в последните месеци от живота на неизлечимо болните.


Източник: www.nbcnews.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори