Как звуковите вълни могат да захранват сензорите на бъдещето


Учени създадоха иновативен сензор, който използва силата на звуковите вълни за управление на електронни устройства. За разлика от конвенционалните сензори, които разчитат на батерии или проводници, тази технология няма външен източник на енергия. Вместо това тя извлича енергия директно от звуковите вълни, взаимодействащи със сензора.

Сензорът е изработен изцяло от силиций и не съдържа токсични тежки метали или редкоземни елементи.

Този пробив има потенциал да направи революция в различни индустрии – от мониторинг на инфраструктурата до медицински устройства. Например сензорът може да се използва за откриване на пукнатини в мостове или сгради, дори преди те да станат видими, като по този начин се предотвратяват катастрофални аварии. Той може да се използва и при проучването на нефт и газ за идентифициране на потенциални течове, като се гарантира безопасността на околната среда.

В областта на медицината сензорът е обещаващ за различни видове импланти. Като използват звуковите вълни като източник на енергия, тези импланти могат да станат по-надеждни и да премахнат необходимостта от честа смяна на батериите.

Ползите за околната среда от захранваните със звук сензори също не са маловажни. За разлика от конвенционалните сензори с батерии, които генерират отпадъци и допринасят за замърсяването на околната среда, тези устройства имат значително по-малък екологичен отпечатък.

Учените  продължават да усъвършенстват своето изобретение, като се стремят да миниатюризират сензора и да подобрят неговата ефективност.


Източник: T. Dubček, D. Moreno-Garcia, T. Haag, P. Omidvar, H. R. Thomsen, T. S. Becker, L. Gebraad, C. Bärlocher, F. Andersson, S. D. Huber, D.-J. van Manen, L. G. Villanueva, J. O. Robertsson, M. Serra-Garcia, In-Sensor Passive Speech Classification with Phononic Metamaterials. Adv. Funct. Mater. 2024, 2311877. https://doi.org/10.1002/adfm.202311877

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори