Най-сетне свят без оловно гориво!


ООН обяви, че в световен мащаб най-сетне е сложен край на употребата на оловно гориво — важно постижение, чрез което годишно ще се избегнат над 1,2 милиона преждевременни смъртни случая и ще се спестят над 2,4 трилиона щатски долара.

За първи път през 1924 лекари изразяват опасения, че оловното гориво има тежки токсични странични ефекти. Откритията им обаче не водят до забележима промяна и до 70-те години на миналия век този вид гориво е повсеместно използвано по цял свят.

В десетилетията след това постепенно започва да се наблюдава спад в употребата на оловно гориво, но дори през 2002, когато от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) стартират кампания за окончателно прекратяване употребата му, повече от 100 страни все още използват опасното гориво.

Но на това най-сетне е сложен край, след като Алжир, която беше последната страна, все още използваща оловно гориво, окончателно изчерпа наличностите си.

Това е постижение, на което трябва да се гледа като на важна крачка към цялостното преустановяване използването на изкопаеми горива.


Източник: UNEP

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори