Предстои изграждането на най-голямата вятърна турбина


Китайската компания MingYang Smart Energy Group представи най-голяма вятърна турбина в света. С мощност от 16 мегавата, само една такава турбина ще е в състояние да покрие енергийните нужди на около 20 000 домакинства.

Според компанията в рамките на предвидения 25-годишен експлоатационен срок турбината ще отдели с 1,6 милиона тона по-малко въглеродни емисии, в сравнение с добива на електроенергия посредством въглища за същия период.

Новата турбина е наистина огромна – висока е 264 м., витлото ѝ е с диаметър 242 м., а всяка отделна лопатка е дълга 118 м.

Огромното съоръжение ще бъде сглобено в океана, след което компанията ще може да го закотви директно за дъното или да го постави на плаваща платформа, която е с дори по-големи размери от него.

Използването на крайбрежният вятър се превръща във все по-популярен източник на енергия. Но с увеличаването на броя (и размерите) на използваните съоръжения растат и опасенията, за ефекта, който биха могли да оказват върху местните екосистеми. Навременните проучвания в тази област са важни, за да може да се минимизира всякакво по-сериозно влияние върху околната среда, като същевременно в максимална степен се използва възможността за добив на електроенергия от възобновяем източник.

Очаква се комерсиалното предлагане на новата турбина да започне през 2024 г.


Източник: MingYang Smart Energy

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори