Вижте как еволюцията се случва пред очите ви!


Често приемаме еволюцията за изключително бавен процес, отнемащ милиони години. Но за бактериите, които могат да се възпроизвеждат веднъж на всеки 30 минути, еволюцията може да се случва изненадващо бързо. Учени от Харвардското медицинско училище демонстрираха именно това, използвайки бактерии от вида Ешерихия коли (E. coli).

В проведеният експеримент учените са подготвили специална поставка, която е разграфена на отделни сектори. Централният  сектор съдържа много висока доза антибиотици, които са смъртоносни за бактериите. Отивайки към краищата, всеки следващ сектор съдържа все по-слаба и по-слаба концентрация антибиотик, докато се стигне до самата периферия, където има сектор без никакви антибиотици.

В така подготвената опитна система, са поставени бактерии в най-външния слой. Съвсем скоро жизненото пространство и хранителните вещества в него са изчерпани и тогава постепенно най-устойчивите на антибиотици бактерии започват да се заселват в първия по-вътрешен слой. Проследявайки експеримента в рамките на само 11 дни, учените са открили, че бактериите постепенно са окупирали и следващите сектори, като накрая онези от тях, обитаващи най-вътрешните, са издържали 10 000 пъти по-високи концентрации на trimethoprim и 100 000 пъти по-високи на ciprofloxacin – два от антибиотиците, използвани за лечение на бактериални инфекции при хората!

По-долу можете да видите кратко видео, представящо удивителната сила на еволюционните процеси!


Източник: science.sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори