Този вид рак се самоклонира навсякъде по света


Procambarus sp. Marmorkrebs или както е по-известен – мраморен рак – е популярен сред акваристите рак-джудже с атрактивна окраска и средни размери. През последните години бързоразмножаващия и агресивен рак превзема все повече водоеми в Европа и дори в откъснати локации, като Мадагаскар . Също така… може да се размножава без нужда от друг индивид и само преди 25 години не съществуваше в природата!

Първите данни за мраморния рак са някъде от около 1995 г., когато някои акваристи го споменават като аквариумно животно. Не след дълго те забелязват, че красивите рачета не само са способни да се размножават с бърза скорост, но и изглежда всеки представител на вида може да го прави самостоятелно, без нужда от друг рак. Това предизвиква научния интерес и през 2003 г. е потвърдено, че този вид рак е способен да се размножава чрез партеногенеза. За учените обаче остава загадка как и откъде се е появил и защо няма по-ранни данни за него. Оказва се, че са свидетели на почти светкавична еволюция!

За да изясни загадката, през 2013 г. екип учени започва пълно декодиране на генома на мраморния рак – нещо, което не е правено до тогава.

Получените данни сочат, че мраморния рак всъщност е нова форма на вече известен вид – Procambarus fallax -, живеещ в реката Сатила в САЩ. В някакъв момент случайна мутация в един-единствен представител на Procambarus fallax е дала възможността му да се самоклонира и е дало началото на нов вид, който в определени райони вече е на път да се превърне в екологичен проблем.

Обикновено половите клетки съдържат единично копие на всяка хромозома. По някакъв начин половите клетки при въпросния рак-мутант са се слели и се родил женски рак, притежаващ 3 копия на всяка хромозома, вместо обичайните 2. Забележително е, че новите раци не страдат по никакъв начин от допълнителното ДНК, което притежават.

Свикнали сме да измерваме еволюцията в стотици хиляди, милиони, а понякога дори и повече години. Но както Природата не спира да ни показва – винаги има какво още на научим. Като това, че само за 25 години може да се появи по естествен път чисто нов вид на планетата Земя, притежаващ уникални характеристики!


Източник: www.nature.com

Снимки: Ranja Andriantsoa; Zfaulkes

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори