Нов метод за 3D печат създава 3D обекти за броени секунди!


3D печатът позволява да се създават детайли и структури, които са непосилни или скъпи за създаване с традиционните техники за производство. Но една често ограничаваща особеност на типичните 3D принтери, е времето, което изминава за отпечатването на по-голям или по-сложен детайл. Това се налага заради начина на създаване на тези детайли – слой по слой. Но сега група учени от САЩ, от Националната лаборатория Lawrence Livermore, демонстрираха нов метод за 3D печат, който позволява да се създават 3D структури… за броени секунди!

Новата техника разчита на използването на специални смоли, към които се изстрелват лазери от три различни източника. Лазерите създават холографско светлинно поле и там където лъчите им се пресичат, смолата, която е фотополимер, се втвърдява, като това отнема буквално 10 секунди. След това остатъкът от нея се източва и така в доскоро пълната със смола ваничка, остава готовия обект.

Понастоящем технологията има някои ограничения. Така например, все още не могат да се създават детайли с точност до няколко микрометъра. Освен това мощността, необходима за лазерите, засега е твърде голяма, за да прави техниката приложима за създаването на наистина големи обекти. Но учените са убедени, че могат да постигнат гореспоменатата микрометрова точност, а техниката понастоящем е подходяща за създаването на детайли с обем до около 1 л.

Една от областите, в която новия метод за 3D печат може да се окаже от голяма помощ, е при създаването на различни биомедицински импланти.


Източник: sciencemag.org

Снимки: Shusteff et al., Sci. Adv. 2017; 3: eaao5496

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори