[Обновена] Руски милиардер и Стивън Хокинг обявиха план за достигане до най-близката съседна звезда!


На пресконференция, превеждаща се в момента на публикуване на този материал, руският милиардер Юрий Милнер и световно известния физик Стивън Хокинг, обявиха началото на 100 милионната инициатива Breakthrough Starshot, поставяща началото на истинско междузвездно пътешествие!

Обявена в денят, в който се навършват 55 години от историческия първи полет на човек в космоса, програмата е повече от дръзка – космически кораб да достигне най-близката до нашето Слънце звезда, Алфа Кентавър в рамките на две десетилетия!

Програмата си е поставила за цел в идните години да се изгради армада от миниатюрни космически кораби, които буквално да плават в космоса, като използват слънчеви платна. Идеята не е нова и всъщност преди векове Кеплер първи споменава подобно нещо. Новото, на което ще заложи Breakthrough Starshot е използването на нано- и лазерни технологии.

Всеки малък кораб ще бъде изведен в космоса, където ще получи силен лазерен импулс, идващ от множество мощни лазери, намиращи се на Земята. Техните лъчи ще бъдат събрани в един изключително мощен, който ще осигури огромна енергия на космическия кораб и ще опъне платната му, осигурявайки му непостигана досега скорост.

Благодарение на този начин на задвижване малкият космически кораб за кратко време ще може да достигне 20% от скоростта на светлината!

Алфа Кентавър се намира на 4.3 светлинни години от нас. Дори с най-бързите досегашни космически апарати достигането до там би отнело… над 160 000 години! Но малък кораб, движещ се с 20% от скоростта на светлината, ще пристигне там само за 20 години!

Сред хората, застанали зад програмата със своето ноу-хау, са имена като физикът Фриймън Дайсън и популяризатора на науката Ан Друян.

Ерата на междузвездни пътешествия започва сега!

Живото излъчване на пресконференцията продължава и в момента и може да бъде гледано тук: http://livestream.com/breakthroughprize/starshot.

Когато се появи допълнителна информация, тя ще бъде добавена към настоящата статия.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Вече са ясни и други подробности от вълнуващият анонс:

  • Планираните космически апарати ще са от порядъка на едва няколко сантиметра и ще тежат само няколко грама;
  • Въпреки размерът си, всеки апарат ще бъде оборудван с камери, фотонни ускорители, захранване, навигационно и комуникационно оборудване;
  • Информацията, събирана от всеки нанокораб по време на пътешествието му, ще бъде изпращана обратно към Земята, посредством лазер. Постиганата скорост ще е измерима в килобайти за секунда, но дори това ще е достатъчно, за да осигури безценна информация на учените;
  • Слънчевото им платно ще е от порядъка на няколко метра и благодарение на напредъка в нанотехнологиите ще бъде с дебелина от няколкостотин атома и тегло, измерващо се в грамове;
  • Наземните лазери, които ще изпращат светлинни импулси към нанокорабите  ще бъдат разположени на площ от няколко километра и ще се нуждаят от около 100-гигаватово захранване;
  • Постигането на 20% от светлинната скорост ще е осъществимо в рамките на минути, щом наземните лазера синхронизират лъчите си в един мощен, насочен към слънчевото платно;
  • С разгръщане на производството в по-големи мащаби, очакваните производствени разходи за един нанокораб ще са съизмерими с тези на един съвременен телефон, а един лазер ще струва няколкостотин хиляди долара.

Вълнуващо!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори