Розета откри „най-търсената“ молекула на кометата 67P


Учените обявиха, че космическия кораб Розета, е засякъл молекулярен азот, осигурявайки информация за средата и температурата, при която кометата 67P/Чурюмов-Герасименко и подобните на нея, са се образували.

Това е първото засичане на молекулярен азот върху повърхността на комета и е от голямо значение за разбиране на условията, при които се е образувала собствената ни Слънчева система. Досега азот беше засичан само като част от други съединения, като амоняк и цианид, но не и в чисто състояние.

Засичането му е от особена важност, тъй като съвременните теории за образуването на Слънчевата система считат, че именно молекулярния азот е бил най-често срещаната форма на елемента по онова време.

В по-студените външни региони на Слънчевата система молекулярния азот е бил основния източник на азот за газовите планети. Именно в тези по-студени външни региони се е родила и кометата 67P.

Получените данни показват също и че кометите, родени в този студен край на Слънчевата система, не биха могли да са основен източник на азота, който е основна част от нашата атмосфера. Това е в съгласие с теориите, че главен негов източник тук, са тектоничните размествания, при които вулкани освобождават азот, дотогава заключен в силикатни скали, дълбоко в земната мантия.

Източник: http://phys.org/news/2015-03-comet-probe-rosetta-molecule.html

Снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори