Създадоха най-пълното родословно дърво на човечеството


Учени създадоха най-голямото родословно дърво на човечеството, правено досега. То дава поглед върху последните около 2 милиона години праистория и еволюция на вида ни.

Учените от Оксфордския университет са анализирали 3609 пълни генома, почти всички от които принадлежащи към нашия вид, с изключение на 3, които са на неандерталци и 1 на денисов човек, за който все още няма единно схващане дали е отделен вид или е подвид на H. sapiens. Допълнително от това са разгледани и още 3589 непълни проби от праисторическа ДНК, които не са включени в крайния вариант на дървото, но въпреки това са дали още по-детайлен поглед върху него.

При анализа на получените данни са идентифицирани над 6,4 милиона различни сегмента от ДНК, като учените са се опитали да установят кога и къде е възникнал всеки от тях.

Според новото родословно дърво най-ранните ни корени водят началото си от Североизточна Африка и по-точно от териториите, които са част от днешен Судан. Тези древни варианти на ДНК на рода Homo са на възраст около 2 000 000 години и предхождат H. sapiens, който се е появил като вид преди около 300 000 години.

Генеалогичните данни дават и нов поглед върху най-ранните миграции на хората. Така например те сочат, че човешки крак е стъпил в Папуа Нова Гвинея почти 100 000 години по-рано от считаното досега. Също така най-ранното заселване в Америка изглежда е по-близо до 56 000 вместо считаните до сега около 18 000 години.

Данните не са окончателни и учените ще трябва да проведат и други подобни изследвания, за да направят по-ясна картината на възникването и разпространението на човешкия род. Така например, данните за Америка подсказват интересен вариант, при който първите хора, пристигнали там, са били от Източна Азия, но населението, от което са дошли, е измряло там.


Източник и снимки: A unified genealogy of modern and ancient genomes; Science, DOI: 10.1126/science.abi8264

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори