Скелетът на този организъм има молекулярната подредба на диамант


Морска звезда, срещаща се във водите на Индийския и Тихия океан, има уникална структура на скелета си, силно наподобяваща… тази на диамант!

Морски биолози обърнаха вниманието си към морската звезда от вида Protoreaster nodosus, която се отличава с уникален скелет в животинското царство. Той е изграден от креда – материал, който е мек -, но молекулярната му структура в скелета на морската звезда  е много подобна на тази на диаманта, което го превръща в изключително лек и здрав.

Уникалното при Protoreaster nodosus е колко точно се повтаря молекулярната структура – до степен, която може да се опише математически. Нещо повече – дори несъвършенствата в нея се повтарят на всеки 30 нанометра и са на практика аналогични на тези, откривани при диамантите! Подобна прецизност е изключително рядко срещана в природата.

Изучавайки подробно любопитното морско създание, учените се надяват да могат да пресъздадат молекулярната подредба на скелета му, което в бъдеще да отвори възможности за създаване на нови олекотени керамични материали – много по-здрави и издръжливи от сега съществуващите.


Източник: Material Science

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори