Фабрика замени 90% от работниците си с роботи


Китайската компания Changying Precision Technology Company, занимаваща се с производството на мобилни телефони, замени 90% от работниците си с роботи.

Компанията, в която доскоро имаше 650 души, сега наброява едва 60. Но това намаление изобщо не се е отразило негативно. Дори напротив! Ръководството на компанията споделя, че след въвеждането на почти пълната роботизация производството се е увеличило с 250%, а случаите на фабрични дефектни са намалели с 80%!

Без съмнение това е началото на тенденция, с която през идните години ще се сблъскваме все по-често и често. Неотдавнашно изследване на учени от Оксфордския университет сочи, че има над 90% шанс роботите да заменят хората в професии като: зидари, бюджетни анализатори, данъчни служители, месари, търговци на дребно, геоложки и петролни техници, часовникари , данъчни съставители, кредитни инспектори, касиери, хотелски и ресторантьорски хостеси, касиери , брокери на недвижими имоти, зъботехници, телефонни оператори и още, и още… Списъкът е дълъг и ще продължава да расте. Това ще доведе до необходимост за разработване на нови механизми, които да помогнат на хората, оказали се вече ненужни за дадена професия, да продължат да имат нормални животи. Едно от решенията, с които вече не една и две страни експериментират, е т. нар. базов минимален доход – определена сума пари, обикновено покриваща основните битови разходи, която всяко лице гарантирано получава всеки месец.

Очакват ни интересни времена…


Източник: http://www.zmescience.com/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори