Ново изследване развенчава митът, че рицарите са били бавно подвижни с тежките си брони


Рицарите от средновековието без съмнение изглеждат внушително с масивните си брони. Но що се отнася до подвижността им, навлечени в тези железни доспехи, очакванията обикновено са, че тя не е особено голяма. Изследователи от Женевският университет обаче доказаха точно обратното!

Те публикуваха изследване, в което с възможно най-голяма точност повтарят тренировъчния режим на един от най-известните средновековни рицари – французинът Жан Бусико. В дългата си кариера той се радва на множество военни победи, а бойните му умения са ненадминати по онова време.

За щастие, учените разполагат с подробни исторически документи, описващи тренировъчния режим на Бусико. Изхождайки от тях, те са създали възможно най-достоверна реплика на бронята му и са повторили изпълняваните от него упражнения. Изненадващо, оказва се, че дори с пълна броня при редовни тренировки рицарят е могъл да се метне на гърба на кон, да се катери по отвесни стени, да върти бързо оръжията си и дори да прави превъртания във въздуха!

Впечатляващо!


Източник: http://www.medievalists.net

Снимка: Home Box Office, Inc

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори