Малка рибка минава класически тест за самоосъзнатост


Човек, шимпанзе, бонобо, орангутан, делфин, слон, гълъб – общото между всички тях е, че са уникални в животинското царство с това, че са самоосъзнати и имат представа за собственото си „Аз“. А сега една малка тропическа рибка се присъединява към този този затворен клуб!

От 70-те години на миналия век биолозите използват тест за самоосъзнатост, създаден от  Гордън Галъп (Gordon Gallup). Тестът всъщност е много прост – те поставят на лицето на създанието малко петно, след което го поставят пред огледало. Животните, които не са самоосъзнати, не биха реагирали изобщо на отражението си или ако реагират, то ще е защото ще го възприемат като друг представител на вида им. Но онези, които има поне известна самоосъзнатост, ще се наблюдават внимателно и ще направят опит да премахнат чуждото петно от лицето си.

Точно такъв тест е направен с малката тропическа рибка лъчеперка от вида Labroides dimidiatus.

Първоначално рибката е поставена в аквариум с огледало. Тя очаквано се е държала сякаш вижда натрапник в територията си и се опитала да напада отражението си. Но след известно време поведението ѝ се е променило – тя започнала да се поклаща, почти като в ритъма на танц и да се наблюдава в огледалото. След това учените са поставили цветно петънце гел на главата на рибката, така, че да може да се види само ако се гледа в огледалото. За тяхно изумление тя е показала поведение на самоосъзнатост, като е започнала да потрива главата си в различни обекти, точно там, където е петънцето, в опити да го премахне.

Учените ще трябва да проведат допълнителни тестове, за да са сигурни, че малката рибка наистина притежава самоосъзнатост.


Източник: bioRxiv

Снимка: Aquarium.BG

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори