Древен вирус е пряко свързан с наркотичната зависимост


Ретровирусите – вируси, при които молекулата, носеща генетичната информация, е РНК –  съпътстват развитието на човека и са част от организма му далеч преди да се появи Homo sapiens. В нашият геном има множество „остатъци“ от ретровирусни инфекции, случили се на далечните ни предци. Но един от тези вируси, наречен HERV-K HML-2 (HK2), продължава да процъфтява и до ден днешен. При това при различните хора има различни негови разновидности.

Една по-рядко срещана разновидност на НК2 оказва пряко влияние върху ген, наречен RASGRF2, от който зависи допаминергичната активност в мозъка (управлението на нивата на допамин ). Именно тази разновидност се открива много по-често при хората с различни наркотични зависимости.

В едно ново изследване учени от университетите в Оксфорд и Атина показват, че НК2 може да манипулира близкостоящи до него гени и по този начин да е отговорен за развитието на наркотична зависимост.

Учените са работили с данни за пациенти, заразени с хепатит С и с вируса ХИВ, за които се е знаело, че са се заразили при инжектирането на различни наркотични вещества.  Данните сочат, че при наркотично зависимите вероятността да имат НК2 вирус в гена RASGRF2 е 2-3 пъти по-голяма.

Тъй като вирусът НК2 предшества появата на съвременния човек и може да бъде открит дори у останки на неандерталци, учените са на мнение, че той е сред причините за развитие на наркотична зависимост, а не е просто последствие от нея.


Източник: Timokratis Karamitros el al., „Human Endogenous Retrovirus-K HML-2 integration within RASGRF2 is associated with intravenous drug abuse and modulates transcription in a cell-line model,“ PNAS (2018)

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори