Рентгенова снимка… на бактерия!


Учени от SLAC National Accelerator Laboratory успяха да направят първите в света рентгенови снимки на живи бактерии. Това е първа стъпка към по-добро изучаване на молекулярната машина, работеща в различните инфекции, при деленето на клетките, фотосинтезата и други важни биологични процеси.

Експериментът е проведен с цианобактерии – синьо-зелените водорасли, които преди 2.5 милиарда години започнали да отделят кислород в атмосферата на Земята и така я направили подходяща за живота, който познаваме днес.

По време на експеримента, с помощта на специално устройство за впръскване, учените са създали тънък облак от живи цианобактерии. Те са облъчени с ултраярки, бързи рентгенови импулси, пречупването на които, е записано от детектори.

Получените данни показват подробности от устройството на бактериите, недостъпни с други техники и са достатъчни за получаването на двуизмерни изображения. Учените са на мнение, че подобна техника може да бъде използвана и за получаването на триизмерни изображения.

Тази техника за наблюдение не изисква специална подготовка и с нейна помощ могат да се получават до 100 снимки в секунда. Подобен обем от информация може да хвърли по-добра светлина върху отделните фази на различни клетъчни дейности.

Източник: https://www6.slac.stanford.edu/news/2015-02-11-scientists-take-first-x-ray-portraits-living-bacteria-lcls.aspx

Снимка: SLAC National Accelerator Laboratory

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори