Ракът на гърдата се разпространява през нощта


Една от най-разпространените форми на рак е този на гърдата. Всяка година болестта застига около 2,3 милиона души. Ако болестта бъде открита във възможно най-ранен стадии, то тогава шансовете за успешно лечение за доста високи. Нещата обаче стават много по-трудни, ако вече има метастази. Метастазите се появяват, когато циркулиращите ракови клетки се откъсват от първоначалния тумор, преминават през тялото чрез кръвоносните съдове и образуват нови тумори в други органи.

Ново изследване си поставя за цел да улесни по-ранното откриване на заболяването, като обръща специално внимание на това кога туморите отделят метастатични клетки.

Досега преобладаващото мнение беше, че туморите непрекъснато отделят такива клетки в организма. Но нови данни сочат, че циркулиращите ракови клетки, които по-късно образуват метастази, се появяват главно по време на фазата на съня на засегнатите лица.

Оказва се, че туморът генерира забележимо повече циркулиращи клетки именно когато човек спи. Самите клетки пък го напускат по-бързо, което увеличава шансовете им да образуват метастази на по-късен етап. Данните са от проведени проучвания, както с опитни мишки, така и с 30 пациенти, страдащи от рак на гърдата.

Първоначалните данни подсказват, че хормони като мелатонина, определящи ритъма ден/нощ, оказват пряко влияние върху гореописаните процеси. Нещо повече – проучването показва още и че времето, в което се вземат туморни или кръвни проби за диагностициране, може да повлияе на заключенията на онколозите.

Учените считат, че в светлината на това откритие, може би ще стане необходимо онколозите да започнат да записват времето, в което е извършена дадена биопсия. Освен това те търсят начин как това допълнително знание може да бъде включено в съществуващите методи за лечение на рак. Не на последно място – ще са нужни допълнителни изследвания в тази насока, за да се изясни дали тази непозната досега особеност на разпространението на ракови клетки в организма е присъща само на рака на гърдата или е общовалидна за всички ракови заболявания.


Източник: Nicola Aceto, The metastatic spread of breast cancer accelerates during sleep, Nature (2022). DOI: 10.1038/s41586-022-04875-y. www.nature.com/articles/s41586-022-04875-y

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори