Още първите сухоземни растения са се разклонявали, твърди ново проучване


Изследователи от Бристолския университет направиха ново откритие за произхода на разклоняването при растенията. Чрез изучаване на механизмите, отговорни за разклоняването, екипът е успял да определи как вероятно са изглеждали първите сухоземни растения преди милиони години. Въпреки различията в моделите на растеж, изследванията им са установили общ механизъм за разклоняване при васкуларните растения.

Учените са концентрирали усилията си върху разгадаването на движещата сила зад дихотомията – процес, при който върха на филизите на растението се разделя на две части по време на растежа. Те откриват, че дихотомията се регулира от преноса на ауксин – вид растителен хормон. Това откритие предполага, че подобни механизми са били налице при най-ранните васкуларни растения преди около 420 милиона години.

Изследването е важна стъпка напред в разбирането ни за еволюцията на растенията. Изследователите смятат, че фактът, че далечно родствени растения използват едни и същи генетични механизми за регулиране на разклоняването си по време на растеж, има голям потенциал за трансфер на знания за инженеринг на формата на растенията с цел подобряване на бъдещата им производителност и добиви.


Източник: Victoria M. R. Spencer et al, Diverse branching forms regulated by a core auxin transport mechanism in plants, Development (2023). DOI: 10.1242/dev.201209

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори