Разгадаха какво е спомогнало за развитието на животните на древната Земя


Изследване, ръководено от учени от Австралийския национален университет, разгада мистерията какво е осигурило критично важните условия за появата и развитието на първите животни на Земята.

В рамките на изследването са анализирани седиментни скали, датирани на поне 650 милиона години. Те са стрити на прах и от тях са извлечени молекули на древни организми.

Данните показват, че приблизително по това време земните океани са станали изключително богати на хранителни вещества. Причината за това се крие в събитие, случило се по-рано и продължило 50 милиона години – глобален и всеобхватен ледников период.

По време на този сякаш безкраен ледников период гигантски ледници покриват повърхността и под тяхната тежест цели планини биват смазвани до прах. С настъпване на затоплянето водните потоци отнасят в реките, а оттам и в океаните, големи количества хранителни вещества. Те се явяват основна причина за бума в развитието на водораслите, които пък от своя страна осигуряват изобилие от енергия, необходима за развитието на сложни екосистеми, в които организми с нарастваща сложност и големина се конкурират. Благодарение на тази поредица от събития съществуването на животните става възможно, а условията са благоприятни за увеличаване на разнообразието им.


Източник: www.anu.edu.au

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори