За първи път генно редактиране бе използвано при лечение на рак!


Китайски изследователи проведоха първото в света лечение на човек, при което в тялото му бяха вкарани клетки, съдържащи редактирани гени.

При редактирането на гените е използвана революционната техника, позната под името CRISPR-Cas9. Тя се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК.

В конкретният случай, третирания човек има напреднала форма на рак на белите дробове.

CRISPR  е многообещаваща техника, която е относително лесна за прилагане, а също така и не е свързана с безумно високи разходи. Макар пред последните няколко години развитието ѝ да е бурно, използването ѝ върху хора все още не е разрешено в повечето страни по света, поради страх от непознати усложнения, а често и поради морални и дори религиозни причини, свързани с възможността за понякога радикална промяна на човешкия геном. Въпреки това, по-широкото ѝ навлизане е неизбежно, тъй като CRISPR може да се окаже ключов инструмент при борбата с редица тежки заболявания. В страни като САЩ и Великобритания вече се правят първите стъпи към получаване на разрешение за използването на CRISP при лечението на хора.


Източник: clinicaltrials.gov

Снимка: Steve Gschmeissner/Science Photo Library

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори