Първи стъпки към свръхчовешко зрение


Новото поколение бионични очи, не само ще възстановяват зрението в много по-пълна степен, но дори ще поставят началото на свръхчовешко зрение!

Най-съвършеният очен имплант, който може да се купи днес е Argus II. С него хората могат да четат книги с големи букви, да се ориентират на улицата… или просто отново да видят близките си.

Следващото поколение Argus ще добави много по-висока разделителна способност плюс възможността за възприемане на цвят. Но това дори не е началото! Вече се разработват първите бионични очи, които са самосъдържащи се, т.е. в самото око е поставена цялата електроника, отговорна приемането и обработката на зрителната информация.

Експертите са на мнение, че някъде в рамките на следващите 5 години ще бъде завършено първото бионично око, което ще има същите качества като истинското. А това дори не е най-вълнуващата част! Далеч по-вълнуващо е, че вече се правят първите разработки по посока на това бионичните очи да подават информацията си директно в мозъка, а не както сега чрез ретината. Веднъж постигнато това ще позволи създаването и използването на очи с далеч по богати възможности от нашите несъвършени органи, налучквани от еволюцията в продължение на милиони години.

Представете си само… Лятна нощ, небе пълно със звезди… И като вдигнете поглед към него да виждате не само видимата светлина, но и в инфрачервения или микровълновия спектър! Научно-техническият прогрес уверено и бързо ни придвижва към оня момент, в който ще имаме пълните способности сами да се самоусъвършенстваме…

Източник: http://gizmodo.com/bionic-eyes-can-already-restore-vision-soon-theyll-mak-1669758713

Снимка: GIZMODO

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори