Първият космически турист ще полети около Луната през 2023 г.!


Юсаку Маезава, японски милиардер и собственик на компанията за онлайн продажба на дрехи Zozo, е първото цивилно лице, което ще полети към Луната, ще я обиколи и ще се върне обратно на Земята. Това съобщи Илън Мъск, главен изпълнителен директор на компанията SpaceX, с чиято ракета BFR (Big Falcon Rocket) ще пътува японския космически турист.

Пътуването ще трае 4-5 дни и е първата крачка от визията на SpaceX за комерсиализиране на космическите полети. Точната дата на пътуването не е обявена, но очакванията са това да се случи през 2023 г. Дотогава ракетата, която в момента е в процес на разработка, ще бъде подложена на тестове в близка околоземна орбита.

Ако пътуването протече в планирания момент, това ще е първото пътуване на човек към Луната от 51 години насам.

Самият Мезава направи новината още по-интересна, като неочаквано обяви, че е платил за всички места в ракетата и възнамерява да осигури безплатно пътуване за 6-8 творци (художници, музиканти, режисьори, архитекти и др.), които да му правят компания до Луната и обратно. В живото излъчване на новината той каза, че мечтата му е да има световен мир и разбирателство и чрез пътуването до Луната и бъдещите творби, които вдъхновените творци ще създадат, се надява да допринесе за това.

Макар цената, която Мезава е заплатил да не беше оповестена на този етап, Мъск каза, че е внесена сериозна сума, която ще окаже значимо влияние върху разработката на ракетата. Общите разходи за проекта се оценяват на около 5 милиарда долара.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори