Първият детски екзоскелет ще ви разтопи сърцата!


Екзоскелет не е нещо, което не е виждано преди. Подпомагащите човешката дейност „костюми“ намират приложение в различни области – военната, в промишлеността, че дори и в помощ на по-стари банкови служители в Япония. Но досега никой не беше правил екзоскелет като този, предназначен да помага на децата, страдащи от спинална мускулна атрофия (СМА)!

a8anaaw2sj9sutqc3fki

СМА е рядко генетично заболяване, което в зависимост от проявлението си уврежда в различна степен способността на заболелите деца да пълзят, ходят, да движат ръцете, главата и шията си, а в най-тежките случаи дори и да дишат.

Именно като средство за облекчаване нелеката съдба на подобни деца, испански учени са разработили помощен екзоскелет, който може да бъде носен от деца на възраст между 3 и 14 години.

Тежащото малко под 12 кг. устройство е изградено от алуминий и титан и притежава сложна система от мотори, имитиращи човешките мускули, сензори, и батерия, осигуряваща 5 часа автономна работа.

Екзоскелетът не само ще позволи на носещите го деца да ходят (някои от тях – за първи път!), но и ще има благотворно действие върху телата им, тъй като чрез движението децата ще се борят с обездвижването, до което дегенеративното заболяване води с течение на времето.


Източник и снимка: http://www.csic.es/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори