Кандидат за първата планета отвъд Млечния път!


Астрономи от NASA откриха първия кандидат за планета, намираща се отвъд нашата галактика! Планетата се намира в галактиката Месие 51, отдалечена на 28 милиона светлинни години от нас, а  наблюдението е извършено с рентгеновия космически телескоп Чандра,

Учените са наблюдавали двойка ярки небесни обекти в Месие 51. Единият от обектите е звезда, с маса 20 пъти на нашето Слънце, а другия е неутронна звезда или черна дупка.

Заключени в космически танц един около друг, двата обекта си взаимодействат, като неутронната звезда/черната дупка привлича към себе си газ и друга материя от нормалната звезда. Огромната гравитационна сила води до повишаване на температурата, което прави процеса възможен за наблюдение в рентгеновия спектър.

Именно при такова наблюдение астрономите са забелязали характерен спад в светимостта на обектите, обикновено появяващ се при преминаването на планета между звездите и наблюдателите.

Откритата по този начин планета е голяма приблизително колкото Сатурн.

Макар учените да са с висока степен сигурни, че са открили първата планета, намираща се в чужда галактика, те все пак са наясно, че ще са необходими още директни наблюдения, за да бъде потвърдено откритието им. За съжаление, това по всяка вероятно ще може да стане… чак след 70 години. Причината е, че открития обект обикаля в много широка орбита около двойката звезди и за едно завъртане около тях са му нужни 70 години.


Източник: Nature Astronomy

Изображение: ESO / L. Calçada

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори