Пушенето на електронни цигари може би прави пушачите по-болнави


През последните години електронните цигари стават все по-широкоразпространени. Сочени като по-безопасна алтернатива на традиционните, те бележат постоянен ръст в употребата си.

Въпреки рекламата си, те обаче далеч не са така безопасни, както производителите им ни убеждават. Още преди повече от година Световната здравна организация издаде специален доклад, в който предупреждаваше, че поради липсата на строга законова регулация, e-цигарите крият потенциални рискове за здравето, а поради широкото им рекламиране, все повече младежи посягат към тях. Месеци по-късно изследване, проведено в Япония, потвърди част от тревогите на СЗО – в някои от е-цигарите бяха открити канцерогенни вещества като формалдехид, в количества, многократно надвишаващи безопасните.

А сега ново изследване, този път идващо от САЩ, засилва опасенията, че е-цигарите са реален здравен риск.

Според данните на новото изследване има силни индикации, че пушенето на е-цигари осезателно отслабва имунната система на организма. Всъщност, това отслабване може да е по-голямо, отколкото причиненото от традиционните цигари!

Проблемът идва от това, че е-цигарите, както изглежда, потискат голям брой гени, свързани със защитните сили на организма.

Изследването не е с категорични резултати и затова проблема ще продължи да бъде изучаван. А междувременно най-добре е човек да стои настрани както от традиционните, така и от електронните цигари – и двата вида не правят нищо друго, освен да съкращават животите ни…

Източник: http://mic.com/articles/135298/new-study-shows-how-people-who-vape-may-be-making-themselves-sick

Снимка: www.gq-magazine.co.uk

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори