Прародител на днешните насекоми, паяци и ракообразни е бил с прост мозък, но със сложни очи


Вкаменелости  на членестоноги, предшественици на днешните насекоми, паяци и ракообразни, открити близо до крайбрежието на западната част на Гренландия, съдържат запазени фини нервни тъкани. Невероятно рядката находка позволи на учените да разберат по-добре колко сложно са били устроени тези древни организми и промени част от досегашните схващания за тях.

Вкаменелостите, чиято възраст е определена на около 518 милиона години, принадлежат на създание, наречено Kerygmachela kierkegaardi.

Досега много биолози предполагаха, че  древните членестоноги са имали мозък от три части и много прости очи. Те допускаха, че много по-сложните очи, които откриваме при съвременните насекоми, паяци и ракообразни, са възникнали на по-късен еволюционен етап.

Но новите вкаменелости показват организми, които са имал миниатюрен, едноделен мозък. В същото време, очите им са били достатъчно сложни, за да могат тези животни да възприемат прости образи.

Природата не спира да поднася нови и нови загадки, които да бъдат разгадавани от учените в опитите им да ни помогнат по-добре да опознаем и разберем света около нас.


Източник: LiveScience

Снимка: Rebecca Gelernter

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори