ЕЕГ сканиране позволява да се пресъздаде онова, което виждат очите!


Нова техника, разработена от канадски учени, позволява да се пресъздаде образ на онова, което човек вижда с очите си!

При новата техника се използва ЕЕГ сканиране, което е способно да засече промените в дяла на мозъка, отговорен за обработка на постъпващата визуална информация. В рамките на опитите си, учените са показвали на участващите в експеримента хора различни изображения, съдържащи човешки лица. Докато хората са възприемали изображенията, с помощта на ЕЕГ е сканирана мозъчната им активност, като след това получената информация е обработена от учените. При обработката ѝ те са използвани алгоритми, базирани на т. нар. машинно обучение. По този начин е изграден модел, чрез който на по-късен етап е било достатъчно учените да разполагат само с ЕЕГ данни, за да могат да пресъздадат онова, което човека всъщност е видял!

Удивително, нали?!

Макар техниката да е още в самото си начало и все още да не може чрез нея да се получават кристално ясни изображения, тя дава надежди, че един ден ще бъде в основата на възможността да се общува с хора, които не могат да използват реч. Също така, тя може да обърне из основи криминалните разследвания, където вместо да се разчита на описанието на очевидците, може да се снеме тяхна мозъчна „снимка“, която да даде по-надеждна и точна информация за случилото се.

Най-иновативното при гореописаната техника може би е това, че в основата ѝ лежи добре позната и евтина процедура (ЕЕГ), допълнена от машинно обучение. През последните години използването на машинно обучение и системи с елементи на изкуствен интелект набира все по-голяма популярност, поради големия си потенциал да дадат бързи и точни резултати, като обработват големи обеми данни и откриват общи неща и закономерности сред наглед несвързана информация.


Източник и снимка: eNeuro

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори