Учени проследиха как мисъл преминава през мозъка


Изследване, използващо пациенти, страдащи от епилепсия, подложени на операция на мозъка, даде възможност на учените за първи път с непостигана досега прецизност да проследят движението на единична мисъл в мозъка!

Изследванията потвърждават ролята на префронталната кора като „координатор“ на сложните взаимодействия между различните области на мозъка.

По-ранни изследвания се опитваха да постигнат подобно наблюдение, чрез използване на електроенцефалография или функционален ядрено-магните резонанс – неинвазивни методи, които обаче не осигуряват необходимата висока детайлност на изображението.

При настоящото изследване учените са използвали нов метод за наблюдение, наречен електрокортикография. При него се изисква към мозъчната кора да се закачат стотици тънки електроди.

Обикновено този метод би бил проблемен от гледна точка на здрав човек. Но в конкретния случай пациентите вече е трябвало да претърпят планирана мозъчна операция, което ги е направило подходящи за това изследване.

16-те човека, взели участие в изследването, са накарани да слушат определени стимули, на които да отговорят; да наблюдават изображение, спрямо чието съдържание да предприемат определено действие и др. подобни. През цялото време мозъчната им активност е наблюдавана от свързаните електроди. По този начин учените са успели буквално да видят как в отговор на определен стимул се заражда мисъл за действие и къде се случва това.

В примера по долу може да наблюдава как мозъкът реагира на стимула да създаде антоним на думата Humid (влажен) и стига до думата Dry (сух).

Макар да не са наблюдавали нещо напълно неочаквано или непознато, учените са забелязали някои интересни подробности, които не са били видими досега. Една такава подробност е, че центровете на мозъка, отговорни за формирането на отговор в резултат на дразнителя, се активират почти със самото му възникване. Това обяснява защо някои хора са способни да кажат нещо, още преди да го обмислят.


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори