Нов изкуствен синапс е по-бърз и ефикасен от тези в мозъка


Изследователи от Националния институт по стандарти и технология в САЩ обявиха успешното създаване на нов изкуствен синапс, еквивалентен на тези, свързващи невроните в мозъка. С тази разлика, че… е много по-бърз и ефикасен!

Новият синапс се контролира с помощта на магнитно поле и може да се задейства милиони пъти по-бързо от биологичния си еквивалент. Нещо повече -правейки това, той се нуждае само от 1/1000 от енергията, необходима на истински синапс. Това го прави и най-ефикасния изкуствен синапс, създаван досега.

Разработката е от голяма важност, защото подобни технологии могат да се окажат в основата на т. нар. невроморфични чипове – чипове, чиято дейност имитира начина на работа на един биологичен мозък. Такива чипове биха ускорили значително развитието на различни системи с елементи на изкуствен интелект (ИИ).

Засега обаче новите синапси са все още в експериментален стадий на разработка  и не са тествани в по-голям мащаб. Също така, те се нуждаят от изключително ниски температури, за да работят, което поне към момента ги прави непрактични. Това обаче може да се промени бързо, с напредването на работата по тях…


Източник: advances.sciencemag.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори