Учени излязоха с план как да преборят болестта на Алцхаймер


Изследователи от университетите Кеймбридж и Лунд обявиха за пробив в борбата с болестта на Алцхаймер – начин да се прицелят директно в отровните частици, унищожаващи здравни мозъчни клетки.

До съвсем скоро учените нямаха ясна представа какво точно причинява тази тежка болест. Сега обаче вече им е известно, че патогените всъщност са появата са скупчвания от протеини, известни като олигомери. При здрав човек олигомерите отговарят за важни процеси, протичащи в клетката. Но при болни от Алцхаймер хора те се струпват в по-големи образувания и убиват здрави нервни клетки, което с напредването на болестта води до чувствително намаляване обема на мозъка, загуба на памет, личностни промени и затруднения при извършването на дори най-обикновени дейности.

Тъй като с напредването на възрастта способността на мозъка да се освобождава от потенциално опасни струпвания на протеини намалява, учените са в процес на създаване на молекули, подсилващи тази способност. Крайната цел е те да бъдат превърнати в лекарствени продукти, които могат да бъдат използвани в клинична среда. Очакванията им са, че до 2 години ще могат да предложат първото лекарство, което да бъде подложено на сериозни клинични изпитания.

Може би краят на една от най-коварните болести, дебнещи с напредването на възрастта, е съвсем близо…


Източник: Sean Chia el al., „SAR by kinetics for drug discovery in protein misfolding diseases,“ PNAS 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори