За първи път преляха лабораторно отгледана кръв в човек


В Бристолския университет, Великобритания, започнаха първите в света клинични тестове на лабораторно отгледани червени кръвни клетки, преливани на хора. Ако резултатите покажат, че това е безопасно, процедурата може да доведе до истинска революция в медицината.

Кръвните клетки, използвани при тестовете, са създадени от стволови клетки от донори. Получените по този начин кръвни клетки се преливат на тестова група от 10 души. Те ще получат едно кръвопреливане с лабораторно отгледаните клетки и едно със стандартни дарени клетки, като между двете ще има интервал от минимум 4 месеца. По този начин учените ще разберат дали младите клетки, направени в лабораторията, са по-дълготрайни от клетките, направени в тялото. Вече 2 души са преминали през подобна процедура и при тях не е съобщено за появили се странични ефекти.

Ако се окаже, че лабораторно произведените клетки издържат по-дълго в организма, пациентите, които редовно се нуждаят от кръв, може да не се нуждаят от толкова често преливане. Това би намалило претоварването с желязо от честите кръвопреливания, което може да доведе до сериозни усложнения.


Източник: ISRCTN registry

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори