Познавателните способности на гарваните съперничат на тези на човекоподобните маймуни


Отдавна известен факт е, че гарваните са сред най-умните птици. Но ново изследване за първи път показва, че познавателните им способности са не само високи, като за птици, но всъщност могат да съперничат на тези на възрастни човекоподобни маймуни!

В рамките на изследването, проведено от учени от Оснабрюкския университет, са отгледани 8 гарвана. Всеки от тях е минал през различни тестове на 4-, 8-, 12- и 16-месечна възраст. Целта на тестовете е била да се научи повече за познавателните способности на гарваните и по-специално за пространствената памет;  за възможността да запомнят за съществуването на обекти, дори след като са преместени извън полезрението им; разбирането на относителни числа и събиране; способността им да се учат и да общуват с хората, които ги обучават.

Опитите показват, че между 4- и 16-месечна възраст гарваните имат приблизително еднакви познавателни способности, което означава, че те се зараждат на доста ранен етап от развитието им.  Нещо повече – познавателните способности са сравними с тези на възрастни човекоподобни маймуни, като шимпанзета и орангутани. Последното е установено чрез сравняване на резултатите на младите гарвани с тези на над 100 шимпанзета и повече от 30 орангутана.

Според учените подобен „остър ум“ при гарваните се е развил заради това, че те живеят в постоянно променяща се среда, в която оцеляването и възпроизвеждането в голяма степен разчитат на сътрудничество и взаимодействие между отделните индивиди.


Източник: Ravens parallel great apes in physical and social cognitive skills

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори