Човешки пациент получи свински бъбреци в първа по рода си трансплантация


Американски учени представиха първото по рода си рецензирано изследване, в което се описва успешната трансплантация на генетично модифицирани свински бъбреци на човек в мозъчна смърт, заместващи собствените бъбреци на пациента. Трансплантацията е важна крачка към успешното преодоляване на кризата със световния недостиг на органи за трансплантация.

Бъбреците са взети от прасе, което е било генетично модифицирано. Десет ключови гена с били променени по начин, който да направи бъбреците подходящи за трансплантация в човешки организъм. След трансплантацията бъбреците са пречиствали кръвта, произвеждали са урина и организма не ги е отхвърлил за всичките 77 часа, колкото е продължила експерименталната трансплантация.

Изследването отговаря на стандартите, които се спазват при фаза I на клинично изпитание върху хора, а самата трансплантация е извършена без разлика с една нормална трансплантация на бъбреци между хора – бъбреците са свързани по същия начин и пациента е получавал обичайните имунопотискащи средства.


Източник: First clinical-grade porcine kidney xenotransplant using a human decedent model, American Journal of Transplantation (2022). DOI: 10.1111/ajt.16930

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори