Парализирани проходиха отново след електростимулация на гръбнака


Трима души, дългогодишно парализирани от кръста надолу, проходиха отново, след иновативно лечение, включващо електрическа стимулация на гръбначния стълб.

Тримата пациенти са имали пълна или частична парализа на долната част на тялото си. В рамките на иновативното лечение, проведено от швейцарски учени, в гръбначния стълб на всеки са били имплантирани електрически стимулатори. Всеки път, когато краката на пациента са раздвижвани, по тези стимулатори са изпращани насочени електрически импулси към определени части на гръбнака.

Пациентите са носели и различни сензори на краката си, които безжично са се свързвали със електростимулаторите при засичане на движение. По този начин в рамките на само една седмица пациентите са успели да слязат от пътеката и да ходят чрез продължаваща електростимулация. След няколко месеца те са върнали способността си да се движат… вече без нужда от каквато и да било стимулация, благодарение на пластичността на мозъка и способността да заменя увредените връзки чрез създаването на нови и пренасочване на импулсите през тях.

Наистина удивителен успех!

Според учените лечението е толкова успешно поради факта, че имплантите са приемали и предавали импулсите за движение много точно, като по този начин пациентите са имали усещане, че импулсите идват от собствените им крака, а самата технология е оставала невидима.

Сега, когато този успех е факт, можем само да се надяваме, че той бързо ще доведе до усъвършенстването на тази и други подобни невротехнологии, които бързо да достигнат до засегнатите хора и да подобрят животите им драстично.


Източник и снимка: EPFL

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори