Китайските полицаи носят очила, разпознаващи човешки лица


Китайските полицаи вече използват технологично нововъведение, което сякаш е извадено от някой филм за недалечното бъдеще – специални очила, които са способни да разпознават хиляди човешки лица за части от секундата.

Към очилата, които на пръв поглед не са много по-различни от обикновени такива, има прикрепена камера. Изображенията, които тя улавя биват изпратени към джобно устройство, където те се анализират от специален софтуер, с елементи на изкуствен интелект. Скоростта на разпознаване и обработка е меко казана впечатляваща – постъпилата информация  може да бъде съпоставена с база данни от 10 000 издирвани човека за по-малко от 100 милисекунди!

Новите очила вече са изпробвани на ЖП гарата в Джънджоу, където силите на реда са заловили 26 издирвани престъпника и хора с фалшиви документи за самоличност.

Макар подобна технология да може да има и своята тъмна страна (например когато е използвана за някакви репресивни мерки),  сама по себе си тя може да бъде наистина полезна за опазването на реда и по-бързото залавяне на издирвани престъпници.


Източник: www.technologyreview.com

Снимки: CHINA NEWS SERVICE

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори