От NASA потвърдиха планове за бъдеща мисия към луната Европа


Ледената луна на Юпитер е едно от първите извънземни места, за което се знае, че има течна вода. И макар по размери да е около 4 пъти по-малка от Земята, то гигантския океан, криещ се под ледените ѝ кори надвишава всички земни океани, взети заедно. Учените отдавна подозират, че този океан има състав и температура, позволяващи съществуването на живота такъв, какъвто го познаваме. А бъдеща мисия на NASA ще има за цел да установи това!

Става дума за мисията Europa Clipper, по която вече се работи от известен брой години. В рамките ѝ към Юпитер ще бъде изпратен орбитален апарат, който при периодичното си прелитане над луната Европа ще прави различни научни наблюдения, целящи да установят, доколко скрития океан е подходящ за живот.

От NASA очакват през 2025 г. мисията да има готовност за изстрелване. Дори да се спази този срок, след това ще трябва да изминат вероятно около 5 години, докато орбиталния апарат достигне целта си.  И ако всичко това мине успешно, идва времето, в което може би най-сетне ще надникнем в далечен свят, който може да се окаже благосклонен към възникването и поддържането на живот!


Източник и снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори