Откриха фосфор във водни проби от Енцелад


Фосфорът, основна съставка на живота, бе открит за първи път във водни проби от луната на Сатурн Енцелад. Откритията подкрепят идеята, че животът може да съществува в покритите с лед океани на Енцелад, както и в подобни среди на други места в Слънчевата система.

Съдържащите фосфор съединения, известни като фосфати, формират основата на молекулите на ДНК и РНК. Аденозин трифосфатът (АТФ), жизненоважен източник на енергия за живите клетки, също се получава от фосфати. Това изследване представлява първото откриване на фосфати в извънземен океан. Проучването предполага, че нивата на фосфати в скритите океани на Енцелад могат да бъдат стотици или дори хиляди пъти по-високи от тези, измерени в земните.

Енцелад не е единственото небесно тяло, за което се смята, че има скрити океани. Сред другите кандидати са Европа, Ганимед и Калисто — три от луните на Юпитер, както и Титан — друга луна на Сатурн, а също така и планетите джуджета Церера и Плутон. Очаква се бъдещите роботизирани мисии, като например Europa Clipper и Dragonfly на NASA, както и Juice на Европейската космическа агенция, да дадат допълнителна информация за състава на тези извънземни океани и потенциалната им обитаемост.


Източник: Postberg, F., Sekine, Y., Klenner, F. et al. Detection of phosphates originating from Enceladus’s ocean. Nature 618, 489–493 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-05987-9

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори