Откриха регулаторен ген, правещ мозъците ни по-големи


Чрез вмъкване на части от човешка ДНК в мишка, учени успяха да накарат мозъка ѝ да се развива по-бързо и в крайна сметка да стане по-голям. Откритието сочи, че еволюцията на специфичен ген, може да е едно от нещата, което ни е разграничило от човекоподобните маймуни.

Човешкият мозък е около три пъти по-тежък от този на шимпанзето – един от най-близките ни генетични родственици. Освен това вътрешно той е много по-сложен и с повече връзки между отделните си части.

Именно тази по-висока сложност се счита за главната причина за това, ние да развием много по-високоорганизирана мозъчна дейност. Но досега не беше ясно кои са онези генетични промени, които са ни позволили да се развием по този начин.

Проучване на учени от Университета Duke, e открило, че една специфична ДНК последователност, наречена HARE5, е пряко отговорна за скоростта на делене на невралните стволови клетки, от които в последствие се получават мозъчните клетки.

За да проверят, теорията си, учените са направили опити с генетично модифицирани миши ембриони. В една част от тях е внесен човешкият ген HARE5, а в друга – неговия аналог, изолиран от ДНК на шимпанзе.

imrs.php

Резултатите от експериментите сочат, че мишките с човешката форма на HARE5 имат с 12% по-големи мозъци от тези с ДНК от шимпанзе.

Страничен ефект от проведеното проучване, е, че сега има поколение от мишки, които може би ще имат подобрен мозък. Учените тепърва се надяват да проведат различни поведенчески тестове върху възрастни екземпляри и да видят дали този външен ген е повлиял на паметта или социалното им поведение.

Източник: http://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/02/19/scientists-pinpoint-a-gene-regulator-that-makes-human-brains-bigger/

Снимка: Silver Lab, Duke University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори