Откриха нов вид човешки клетки


Учени от Медицинското училище Перелман към Университета на Пенсилвания обявиха за откриването на нов вид човешки клетки, намиращи се в белите дробове.

Наречени секреторни клетки на дихателните пътища (англ. – respiratory airway secretory, RAS), според учените те играят ключова роля за правилното функциониране на дихателната система.

Учените съобщават, че RAS-клетките имат известно сходство със стволовите клетки, тъй като подобно на тях са способни да се превръщат в други видове клетки и по този начин са в състояние да „ремонтират“ увредените клетки на алвеолите и да се превръщат в нови. Също така, изглежда, че тези им способности могат да бъдат използвани за лечението на хроничната обструктивна белодробна болест – възпаление на дихателните пътища в белите дробове, най-често причинявано от тютюнопушенето и от замърсяването на въздуха -, от която на година умират по над 3 000 000 души.

Преди да се стигне до подобно лечение, ще са необходими допълнителни изследвания, чрез които да се намери начин за правилното използване на регенеративните  способности на новооткритите клетки.


Източник: Basil, M.C., Cardenas-Diaz, F.L., Kathiriya, J.J. et al. Human distal airways contain a multipotent secretory cell that can regenerate alveoli. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-04552-0

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори