Откриха нова форма на светлината


Учени от Кралският колеж в Лондон обявиха, че са създали нова форма на светлината, сдвоявайки светлина с единичен електрон.

Когато взаимодейства с нормален материал, светлината влияе върху множество електрони, разположени по повърхността и във вътрешността му. Но учените са открили, че при нов клас материали, познати като топологични изолатори, светлината може да взаимодейства и с единични електрони. При това взаимодействие електронът започва да има едновременно свойства и на нормален електрон, и на фотон.

8-scientistsdi

Художествено представяне на уловена светлина върху повърхността на топологичен изолатор.

Учените са направили откритието чрез експериментиране с малки наночастици, получени от топологичен изолатор. При проведените опити те са забелязали, че когато светлината се сдвои с електрон, тя променя начина си на движение и вместо да се движи по права линия, започва да се движи с него. Електронът също придобива някои от свойствата на светлината, които му позволяват да продължи да се движи напред, дори ако по повърхността на наночастицата има неравности, които иначе биха спрели нормален електрон.

Откритието е много интересно и може окаже голямо въздействие върху света на електрониката, водейки до създаването на вериги, които вместо с електрони работят с пакети светлина.


Източник: www.nature.com

Снимка: Vincenzo Giannini

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори