Откриха най-здравият материал в природата


Британски учени откриха, че най-здравият биоматериал… са зъбите на вид мида!

Мидата (позната като limpet) използва езика си, покрит с миниатюрни, подобни на зъби израстъци, за да остъргва храна от скалите, често поглъщайки и малки парченца скала.

_81057517_tooth5

Зъбчетата са изградени от своебразен композитен материал, съставен от минерал и протеин. Лабораторни тестове са показали, че този материал е по-здрав дори от паяжината – един от най-здравите биоматерили -, а също и от повечето от създаданите от хората материали.

Внимателното изучаване е разкрило тайната на тази здравина – тя се крие в големия брой тънки минерални нишки, които го изграждат. Откритието може да помогне да се подобрят много от създаваните от човека композитни материали, намиращи приложение в самолето-, автомобило, корабостроенето, зъболечението и др.

Минералните нишки, изграждащи миниатюрните зъби, са изградени от минерала гьотит (лимонит, goethite), който е на железна основа. Неговите нишки са прокарани през протеиновата основа, като по този начин създават изключително здрав композитен материал.

Здравината му се оценява на около 5 гигапаскала (GPa) – около пет път повече от здравината на паяжината при една и съща дебелина. Тази стойност е подобна на налягането, дълбоко в земните недра, при което въглерода се превръща в диамант.  Само една нишка от този материал, с дебелината на пръчица  спагети, може да издържи на нея да висят… до 1500 кг. тежест!

Ето как дори обикновените миди, могат да вдъхновят учените и да им помогнат в изобретяването на нови материали, които да станат част от живота ни.

Източник: http://www.bbc.com/news/science-environment-31500883

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори