Откриха липсващата връзка в между простите и сложните клетки


Преди милиарди години сложните клетки, изграждащи всички гъби, растения и животни, еволюирали от много по-малки и по-прости такива. Но как точно се е случил преходът между прокариотни и еукариотни организми, беше загадка за учените от много дълго време насам. Ново откритие обаче запълва празнината в тази част на еволюционния процес, чрез неизвестни досега микроорганизми, които се явяват липсващата връзка между двата класа организми.

Още през 70-те години на 20-ти век биолозите откриха изцяло нова група микроорганизми, които нарекоха Археи. Те са изключително любопитни с това, че са изцяло отделен клон в Дървото на живота. Особеното при тях е, че въпреки по размери да се доближават до бактериите, по устройството си те са по-скоро близки до организмите с по-сложни клетки.

Именно нов вид археи показват как точно се е случил преходът между тези два типа организми. Екип от норвежки и австрийски учени съобщи за откриването нова група археи, наречена Lokiarchaeota (или накратко – Loki), която изглежда е точно липсваща връзка между по-простите и по-сложните клетки.

Изучаването на генома на Loki показва, че в него се съдържат много гени, сходни с тези на еукариотните организми. Това подсказва, че еукариотите още в ранния етап от еволюцията си са имали относително сложна клетъчна структура.

Името Lokiarchaeota идва от мястото, където са открити новите организми – система от хидротермални комини, наречена Замъка на Локи, разположена в Средноатлантическия хребет на дълбочина над 2.35 км.

Източник: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature14447.html

Снимка: R.B. Pedersen

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори