Откриха възможната „липсваща връзка“ в химията, довела до появата на живота на Земята


Учени от изследователският институт Scripps (TSRI) откриха съединение, което може да е било от ключово значение за възникването на живота на Земята.

Изследователите, занимаващи с произхода на живота отдавна имат хипотеза, че химическа реакция, наречена фосфорилиране, по всяка вероятност е била от огромно значение за появата на три ключови „съставки“, присъщи на първите появили се живи организми: къси нуклеотидни нишки за съхранение на генетична информация; къси вериги от пептиди (аминокиселини), извършващи основната работа в клетката; липиди, капсулиращи структури, като например клетъчните страни. Досега обаче никой не беше открил фосфорилиращ агент, за който да е било възможно да съществува в условията на ранната Земя. Сега обаче това се промени.

Химици от TSRI идентифицираха съединение, точно пасващо на профила на търсеното досега – диамидофосфат (DAP, H4N2O2P).

Изследванията на учените показват, че във водна среда DAP е в състояние да фосфорилира всеки един от четирите основни градивни блока на РНК, при това при температури и други условия, вариращи в широк диапазон.

С добавянето на имидазол, просто органично съединение, DAP, влизайки в реакция, води до появата на къси РНК-подобни вериги от фосфорилирани градивни блокчета. В допълнение на това, комбинацията имидазол + DAP фосфорилира ключови аминокиселини, което от своя страна води до появата на къси пептидни вериги. И накрая, но не и по важност – горните две съединения в комбинация с вода водят до образуването на малки фосфо-липидни капсули, които са примитивни версии на клетките.

Сега на учените им предстои да установят кои може да са били естествените източници на DAP или на други подобни съединения на ранната Земя.


Източник: www.scripps.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори