Откриха втората най-голяма черна дупка в Млечния път


Използвайки мощният телескоп в пустинята Атакама в Чили, японски астрономи откриха нова черна дупка в Млечния път, стотици хиляди пъти по-масивна от нашето Слънце. Ако откритието бъде потвърдено, това ще бъда втората най-голяма черна дупка в нашата галактика, след масивната черна дупка, закотвена в центъра ѝ.

Новооткритата черна дупка е около 100 000 пъти по-масивна от светилото ни и се крие в газов облак, намиращ се на около 200 светлинни години от центъра на галактиката. Наблюдавайки облака, учените са забелязали, че газовете в него се движат с фрапиращо различни скорости. Чрез използването на компютърни модели, те са стигнали до извода, че най-вероятната причина за подобно движение на газовите молекули, е криеща се в облака средно голяма черна дупка, с диаметър от около 1.4 милиона километра.

С размерите си тази черна дупка попълва празнина в знанията на учените за едни от най-масивните обекти във Вселената. На науката вече са известни множество по-малки черни дупки – около 60 засега, макар учените да считат, че в целия Млечен път техния брой е поне 100 милиона. Известни са и много по-големи такива обекти – свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката ни, позната под името Sagittarius A* има масата на 4 милиона слънца. Истинско космическо чудовище!


Източник: www.nature.com

Снимка: HO/AFP/Getty Images

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори